Status dataset (concept)

Data.overheid.nl geeft inzicht in alle data die de overheid beschikbaar heeft. Het veld "status" geeft aan of de data reeds publiek beschikbaar is [status=beschikbaar], of dat de datasets gepland is om beschikbaar te maken [status=gepland] of in onderzoek is om beschikbaar te maken [status=in onderzoek].

Bij de status "niet beschikbaar" is de dataset of "gesloten", dat wil zeggen dat deze niet publiek beschikbaar zal komen, of is duidelijk dat deze dataset zou moeten bestaan, maar is deze niet gevonden. Dit laatste kan in geval van high value datasets worden gebruikt waarbij belangrijk is om te vermelden dat deze niet beschikbaar zijn, terwijl dit wel verwacht is.

Naam Omschrijving van term
Beschikbaar - http://data.overheid.nl/status/beschikbaar

De dataset is beschikbaar voor hergebruik. 

Gepland - http://data.overheid.nl/status/gepland

De dataset is gepland om beschikbaar te maken en er is een indicatie wanneer de data beschikbaar komt. 

In onderzoek - http://data.overheid.nl/status/in_onderzoek

De mogelijkheid om data beschikbaar te maken wordt op dit moment onderzocht. In de omschrijving van de dataset is eventueel een toelichting gegeven wat er wordt onderzocht en waarom. 

Niet beschikbaar - http://data.overheid.nl/status/niet_beschikbaar

De dataset is niet beschikbaar. Dit kan een tijdelijke status zijn omdat de bestanden of services niet werken. De status kan ook worden gegeven aan een dataset waarvan bekend is dat deze er moet zijn, maar die niet is gevonden, en nog niet in onderzoek of gepland is om beschikbaar te maken. Gebruik van deze status wordt afgeraden voor gebruik op data.overheid.nl.