Groepen

U kunt een CKAN groep maken en collecties van datagroepen beheren. Dit kan zijn om datasets te catalogiseren voor een project of een team, of op basis van een thema, of als een eenvoudige weg om mensen jouw datasets te vinden en te doorzoeken.

Het inzicht creëren in de data die via data.overheid.nl vindbaar wordt gemaakt levert de mogelijkheid voor een gebruiker op dat er een betere verwachting wordt weergegeven wat kan worden in een groepje datasets. Via de DCAT metadatastandaard kunnen datasets al gezocht en gevonden worden. Echter naast metadatering kan ook gebruik worden gemaakt van het creëren van een groepje datasets rondom een thema. Zo kan de vindbaarheid van datasets worden verhoogd door datasets die met elkaar samenhangen te groepen en te indexeren. Voor partijen die gebruik maken van deze datasets wordt het makkelijker om dataset bij elkaar te halen en te gebruiken. Ook de beleidsmedewerker kan makkelijker verwijzen/gebruik maken van samenhangende datasets binnen één keten/groep. 

De functionaliteiten van de creatie en het beheren van een groep worden binnenkort weer zichtbaar op data.overheid.nl. Voor nu zijn een aantal groepen inzichtbaar via de filteropties aan de linkerkant van uw scherm. U kunt zoeken op groepen datasets rondom referentiedatasets, open data migratieketen en open data loonaangifteketen. Tevens kunt u een overzicht zien van alle groepen die nu op data.overheid.nl zijn gemaakt.