Dataset

Varifocus - Leidingen Verzamelkaart (LVZK) Rotterdam

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Provincie Zuid-Holland (Provincie)
Updated 04/20/2024 - 00:00
License Publiek domein
Thema
  • Spatial planning
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

Bron: 3drotterdam.nl

De Gemeente Rotterdam meet al jarenlang alle kabels en leidingen in die in de grond gelegd worden. Dit is noodzakelijk om het gehele vergunningsproces in goede banen te kunnen leiden. Door hoogte, of beter gezegd diepte, aan de gegevens toe te voegen, kunnen ze in 3D weergegeven worden. Hierdoor ontstaat een goed beeld van wat er zich in de ondergrond bevindt.

Tot circa 2010 werden de kabels en leidingen nog niet in hoogte ingemeten. Nadien is dat wel het geval. Voor deze nieuwe is het daarom niet lastig ze in 3D weer te kunnen geven. Voor de oudere moest iets verzonnen worden om dit wel mogelijk te maken. De oplossing werd gevormd door gebruik te maken van het Hoogtebestand Rotterdam en een schema met theoretische diepteligging van de kabels en leidingen. Met het Hoogtebestand is voor elk knikpunt van alle kabels en leidingen een maaiveldhoogte bepaald. In het schema met theoretische diepteliggingen staat beschreven hoe diep elke type leiding ligt op basis van wat er doorheen gaat. Daarnaast is beschreven welke type leidingen over of onder een andere kruisende leiding gaat. Een hoogspanning electriciteitskabel ligt bijvoorbeeld dieper dan laagspanning en een gasleiding gaat onder telecomkabels door. Door deze theoretische diepteligging van de maaiveldhoogte af te trekken is een goede benadering gemaakt van de werkelijke diepteligging. Door slim gebruik te maken van diameters die bekend zijn kunnen de kabels en leidingen als een ruimtevullend object in 3D weergegeven worden. Naast verschillende producten zoals stadsverwarming, gas en telecom worden ook rioolputten en mantelbuizen weergegeven.

In de publieke 3D viewer is het niet mogelijk data te exporteren. Tevens worden hier niet alle bekende gegevens getoond. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat deze alleen via een Klic-melding bij het Kadaster verkregen mogen worden. De data die wel in de 3D viewer beschikbaar is wordt maandelijks geüpdatet.

Wilt u meer weten over de 3D kabels en leidingen of over 3D Rotterdam, stuur dan uw bericht naar 3d@rotterdam.nl.

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Visualisations

Gegenereerde grafische weergave

PNG Publiek domein

Dit is een grafische representatie van de dataset die via het NationaalGeoregister.nl aangeboden wordt.

Het is mogelijk dat deze grafische representatie geen weerspiegeling van de data is, maar dient als ondersteunende afbeelding. Indien de dataset via een OGC:WMS service aangeboden wordt, is het mogelijk om zelf een grafische weergave van de dataset te genereren.

Source: https://opendata.zuid-holland.nl/geonetwork/images/logos/5ee78c18-5098-499f-a72f-8b05b5f057a4.png
Gegenereerde grafische weergave

Downloads

3D Tiles service

JSON Publiek domein

Rotterdam LVZK