Dataset

Covid-19 Nationale SARS-CoV-2 Afvalwatersurveillance Veiligheidsregio waardes per datum

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijk)
Updated 04/19/2024 - 00:00
License Publiek domein
Thema
  • Health risks
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

Dit bestand bevat per Veiligheidsregio (VR), per dag, het gemiddeld aantal SARS-CoV-2 virusdeeltjes per 100.000 inwoners, zoals berekend uit metingen van het aantal virusdeeltjes per rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).

Het bestand is als volgt opgebouwd: Voor elke datum sinds 2020-09-07 is er per VR het aantal virusdeeltjes in het rioolwater per 100.000 inwoners berekend. Dit aantal is een gewogen gemiddelde van de RWZI's waar de betreffende regio (deels) door bediend wordt. Voor iedere datum worden daartoe, per VR, de meest recente meting van alle RWZI’s gewogen naar het aantal inwoners in de VR die gebruik maken van betreffende RWZI, mits de meest recente meting niet ouder is dan acht dagen. Deze waarden worden gesommeerd over de VR, en gedeeld door het aantal geobserveerde inwoners (dat wil zeggen, het aantal inwoners in een VR aangesloten op RWZI's die een meting hebben die minder dan acht dagen oud is). Zo ontstaat een gewogen gemiddelde voor de VR uitgedrukt per inwoner. Dit vermenigvuldigen met 100.000 geeft het gemiddeld aantal virusdeeltjes per VR, per datum, per 100.000 inwoner equivalenten. Als van geen van de RWZI’s binnen een VR metingen beschikbaar zijn die recenter zijn dan 8 dagen, is de record “NA”.

Het bestand bevat per VR alle dagen van 2020-09-07 tot en met de meest recente datum waarvoor een waarde kan worden berekend. Dit kan als gevolg hebben dat de meest recente datum verschilt per regio.

De cijfers zijn berekend op basis van de indeling van VR zoals die op de datum van de meting gold. Eventuele veranderingen, bijvoorbeeld als het gevolg van gemeentelijke herindelingen, worden toegepast op de datum waarop deze administratief plaatsheeft.

De informatie over inwonersaantallen per RWZI en het aandeel dat behoort tot de verschillende VR kunt u vinden in een omzet-tabel, die wordt aangeleverd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De versie voor 2020-2021: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2021/06/inwoners-per-rioolwaterzuiveringsinstallatie-1-1-2021 De versie voor 2022: https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2022/42/inwoners-per-rioolwaterzuiveringsinstallatie-1-1-2022

Welke gemeenten vallen onder een VR kunt u vinden in het overzicht gebiedsindelingen van het CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/nederland-regionaal/geografische-data/cbs-gebiedsindelingen).

Alle metingen van afzonderlijke RWZI’s waarop het VR cijfer gebaseerd is, zijn terug te vinden in de open data set op RWZI record niveau. (https://data.rivm.nl/meta/srv/dut/catalog.search#/metadata/a2960b68-9d3f-4dc3-9485-600570cd52b9)

Beschrijving van de variabelen

Version: Versienummer van de dataset. Wanneer de inhoud van de dataset structureel word gewijzigd (dus niet de dagelijkse update of een correctie op record niveau), zal het versienummer aangepast worden (+1) en ook de corresponderende metadata in RIVMdata (data.rivm.nl).

Date_of_report: Datum waarop het bestand aangemaakt is (formaat: jjjj-mm-dd).

Date_measurement: Datum waarop de berekening van het gemiddelde aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners betrekking heeft (formaat: jjjj-mm-dd).

Region_code: De CBS code van de VR.

Region_name: Naam van de VR.

RNA_flow_per_100000: Het berekende aantal SARS-CoV-2 RNA deeltjes gemeten in het rioolwater, gebaseerd op een gewogen gemiddelde van de metingen bij RWZI's die de betreffende VR bedienen, weergegeven per 100.000 inwoners.

Doordat niet alle metingen op hetzelfde moment beschikbaar zijn, zijn de meest recent gerapporteerde waardes onderhevig aan verandering. Hierdoor ontstaan mogelijk verschillen per publicatiedatum van de data. Ook is het mogelijk dat eerdere datums gecorrigeerd worden als gevolg van nieuwe laboratoriumresultaten of correcties in bronbestanden van de Waterschappen. Dit bestand is altijd gebaseerd op de meest actuele gegevens.

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Downloads

CSV download

CSV Publiek domein

Rioolwatermetingen SARS-CoV-2, VR cijfers

Preview