Terug naar alle datasets

Dataset

Ruilverkavelingslandschappen

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Overijssel | Uit catalogus: NationaalGeoregister.nl

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Cultuur en recreatie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
16-07-2013
Licentie
Publiek domein
Taal
Nederlands
Er komt tegenwoordig meer waardering voor recentere ruimtelijke ontwikkelingen en in Nederland zijn de ruilverkavelingen hier een goed voorbeeld van. Hoewel deze projecten funest zijn geweest voor het kleinschalige cultuurlandschap, ziet men de grote herinrichtingsprojecten tegenwoordig ook als ruimtelijke illustratie van ontwikkelingen uit het verleden. Wat vooral opvalt binnen deze ruilverkavelingsblokken zijn de veranderingen in verkaveling en de infrastructuur. Het landschap werd rationeler en doelmatiger ingericht, wat voor de betrokken boeren vaak een zegen was. Op de kaart zijn verschillende ruilverkavelingsblokken gekarteerd. Het betreft dus alleen het gebied waarbinnen een ruilverkaveling heeft plaatsgevonden. De daadwerkelijke veranderingen zijn niet gekarteerd. Wel moet men bedacht zijn op de enorme invloed die een ruilverkaveling of herinrichting gehad kan hebben. Niet alleen op het landschap, maar ook op de dorpen en zelfs een gemeenschap. De ruilverkavelingen zijn ingedeeld naar periodes die overeenkomen met de verschillende Landinrichtingswetten die toen van kracht waren. De periode 1924 1953 is de tijd van de eerste Ruilverkavelingswet, waarin landschappen vaak volledig op de schop gingen voor een optimale agrarische benutting. Bij deze ruilverkavelingen werd in mindere mate naar het oorspronkelijke cultuurlandschap gekeken. Tussen 1954-1984 was de tweede Ruilverkavelingswet van kracht en kreeg landschap een iets prominentere rol, al dan niet met een landschapsplan. Vanaf 1985 werd de ruilverkaveling vervangen door de meer landschapsvolgende Landinrichtingswet. De RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) heeft onlangs een aantal wederopbouwgebieden in Nederland aangewezen als waardevol. In Overijssel is een gebied bij Vriezenveen. Dit gebied is op de kaart aangegeven.

Gegevens over de dataset

Titel Ruilverkavelingslandschappen
Identifier https://nationaalgeoregister.nl/geonetwork?uuid=e1f73dad-2e69-4d02-972e-f2520615d06b
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Er komt tegenwoordig meer waardering voor recentere ruimtelijke ontwikkelingen en in Nederland zijn de ruilverkavelingen hier een goed voorbeeld van. Hoewel deze projecten funest zijn geweest voor het kleinschalige cultuurlandschap, ziet men de grote herinrichtingsprojecten tegenwoordig ook als ruimtelijke illustratie van ontwikkelingen uit het verleden. Wat vooral opvalt binnen deze ruilverkavelingsblokken zijn de veranderingen in verkaveling en de infrastructuur. Het landschap werd rationeler en doelmatiger ingericht, wat voor de betrokken boeren vaak een zegen was. Op de kaart zijn verschillende ruilverkavelingsblokken gekarteerd. Het betreft dus alleen het gebied waarbinnen een ruilverkaveling heeft plaatsgevonden. De daadwerkelijke veranderingen zijn niet gekarteerd. Wel moet men bedacht zijn op de enorme invloed die een ruilverkaveling of herinrichting gehad kan hebben. Niet alleen op het landschap, maar ook op de dorpen en zelfs een gemeenschap. De ruilverkavelingen zijn ingedeeld naar periodes die overeenkomen met de verschillende Landinrichtingswetten die toen van kracht waren. De periode 1924 1953 is de tijd van de eerste Ruilverkavelingswet, waarin landschappen vaak volledig op de schop gingen voor een optimale agrarische benutting. Bij deze ruilverkavelingen werd in mindere mate naar het oorspronkelijke cultuurlandschap gekeken. Tussen 1954-1984 was de tweede Ruilverkavelingswet van kracht en kreeg landschap een iets prominentere rol, al dan niet met een landschapsplan. Vanaf 1985 werd de ruilverkaveling vervangen door de meer landschapsvolgende Landinrichtingswet. De RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) heeft onlangs een aantal wederopbouwgebieden in Nederland aangewezen als waardevol. In Overijssel is een gebied bij Vriezenveen. Dit gebied is op de kaart aangegeven.
Tags cultuurbehoud, cultuurbeleid, cultuurlandschappen, dorp, geschiedenis, landbouwgebouw, landbouwgronden, landbouwplanning, landinrichting, landschapsbeheer, natuur, natuur--bos-en-landschap, natuur-en-landschap, nederzetting, nederzetting-in-het-platteland, ruilverkaveling, stad, stadslandschap
Thema Cultuur en recreatie, Organisatie en beleid
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Aanmaakdatum: 2013-07-16T00:00:00
Status: Beschikbaar

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Overijssel
Publiceerder Overijssel
Contactpunt Naam van het contactpunt: Kuiper, E.W., Rijksuniversiteit Groningen Kenniscentrum Landschap
E-mail van het contactpunt: communicatie@rug.nl
Website van het contactpunt: https://www.rug.nl/research/kenniscentrumlandschap/
Telefoonnummer van het contactpunt: 050-3639111

Rechten en zichtbaarheid

Licentie Publiek domein
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus NationaalGeoregister.nl
 • download ZIP
  download bestand

  Toegangslink

  https://download.geoportaaloverijssel.nl/download/vector/e1f73dad-2e69-4d02-972e-f2520615d06b

  Naam download
  Beschrijving download
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype ZIP
 • website HTML
  download bestand

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/viewer/layer/B73_Cultuur/B7_Ruilverkavelingslandschappen

  Naam website
  Beschrijving website
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype HTML
  Mediatype text/html
Let op, dit zijn webservices.
 • B7_Ruilverkavelingslandschappen OGC:WFS

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/geoserver/B73_Cultuur/wfs

  Naam B7_Ruilverkavelingslandschappen
  Beschrijving OGC:WFS
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype OGC:WFS
  Mediatype application/xml
 • B7_Ruilverkavelingslandschappen OGC:WMS

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/geoserver/B73_Cultuur/wms

  Naam B7_Ruilverkavelingslandschappen
  Beschrijving OGC:WMS
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype OGC:WMS
  Mediatype application/xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?