Terug naar alle datasets

Dataset

Natuurlijke afwateringen

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Overijssel | Uit catalogus: NationaalGeoregister.nl

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Cultuur en recreatie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
29-08-2013
Licentie
Publiek domein
Taal
Nederlands
De landschappelijke diversiteit in Overijssel heeft als gevolg dat er binnen de provincie verschillende regio’s te onderscheiden zijn met elk een kenmerkend afwateringsstelsel. Bijvoorbeeld de vergraven beeklopen in Twente, de weteringen en vloedgraven van Salland en de wijken in de veldstreek. Daarnaast lopen er bovenregionale kanalen door de provincie, die samen met de natuurlijke hoofdafwateringen de verbindende lijnen zijn. In de kaart staan de afwateringen die van regionaal- en bovenregionaal belang zijn. Deze waterwegen vallen ook onder het thema Historische Infrastructuur. Er is echter gekozen om de grote natuurlijke afwateringen en grote kanalen alleen binnen het thema afwatering op te nemen om daarmee overlap te voorkomen. De afwateringen zijn ondergebracht in een aantal legenda-eenheden. Onder rivier of beek vallen de nagenoeg natuurlijke afwateringen binnen Overijssel zoals de IJssel en de Vecht. De oude meanders van deze rivieren zijn apart gekarteerd. De groep vergraven natuurlijke afwatering zijn kleinere natuurlijke beken die rond de middeleeuwen werden vergraven. Kanaal en vaart is de eenheid voor alle gegraven afwateringen. Hieronder vallen de grote waterlopen als het Overijssels kanaal, maar ook de kleinere zoals de Lokkenvaart. Een deel van de afwateringen in Overijssel heeft een sterke relatie met het landschap waar ze in voorkomen. In het zandgebied zijn het vooral weteringen en vloedgraven, in het rivierenbied vooral weteringen en in het zeekleigebied diepen, weteringen en strengen. Het veenlandschap kent een grote verscheidenheid aan afwateringen. Voor de Cultuurhistorische Waardenkaart zijn hier de wijken, grachten, sloten en stouwen gekarteerd.

Gegevens over de dataset

Titel Natuurlijke afwateringen
Identifier https://nationaalgeoregister.nl/geonetwork?uuid=3c23e816-471d-4e2b-9587-74032982b7e1
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving De landschappelijke diversiteit in Overijssel heeft als gevolg dat er binnen de provincie verschillende regio’s te onderscheiden zijn met elk een kenmerkend afwateringsstelsel. Bijvoorbeeld de vergraven beeklopen in Twente, de weteringen en vloedgraven van Salland en de wijken in de veldstreek. Daarnaast lopen er bovenregionale kanalen door de provincie, die samen met de natuurlijke hoofdafwateringen de verbindende lijnen zijn. In de kaart staan de afwateringen die van regionaal- en bovenregionaal belang zijn. Deze waterwegen vallen ook onder het thema Historische Infrastructuur. Er is echter gekozen om de grote natuurlijke afwateringen en grote kanalen alleen binnen het thema afwatering op te nemen om daarmee overlap te voorkomen. De afwateringen zijn ondergebracht in een aantal legenda-eenheden. Onder rivier of beek vallen de nagenoeg natuurlijke afwateringen binnen Overijssel zoals de IJssel en de Vecht. De oude meanders van deze rivieren zijn apart gekarteerd. De groep vergraven natuurlijke afwatering zijn kleinere natuurlijke beken die rond de middeleeuwen werden vergraven. Kanaal en vaart is de eenheid voor alle gegraven afwateringen. Hieronder vallen de grote waterlopen als het Overijssels kanaal, maar ook de kleinere zoals de Lokkenvaart. Een deel van de afwateringen in Overijssel heeft een sterke relatie met het landschap waar ze in voorkomen. In het zandgebied zijn het vooral weteringen en vloedgraven, in het rivierenbied vooral weteringen en in het zeekleigebied diepen, weteringen en strengen. Het veenlandschap kent een grote verscheidenheid aan afwateringen. Voor de Cultuurhistorische Waardenkaart zijn hier de wijken, grachten, sloten en stouwen gekarteerd.
Tags afwatering, afwateringssyteem, cultuurbehoud, cultuurbeleid, cultuurlandschappen, geschiedenis, landschapsbeheer, natuur, natuur--bos-en-landschap, natuur-en-landschap, waterbeheer
Thema Cultuur en recreatie
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Aanmaakdatum: 2013-08-29T00:00:00
Status: Beschikbaar

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Overijssel
Publiceerder Overijssel
Contactpunt Naam van het contactpunt: team Beleidsinformatie, Provincie Overijssel
E-mail van het contactpunt: beleidsinformatie@overijssel.nl
Website van het contactpunt: https://www.overijssel.nl

Rechten en zichtbaarheid

Licentie Publiek domein
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus NationaalGeoregister.nl
 • download ZIP
  download bestand

  Toegangslink

  https://download.geoportaaloverijssel.nl/download/vector/3c23e816-471d-4e2b-9587-74032982b7e1

  Naam download
  Beschrijving download
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype ZIP
 • website HTML
  download bestand

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/viewer/layer/B73_Cultuur/B7_Afwatering

  Naam website
  Beschrijving website
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype HTML
  Mediatype text/html
Let op, dit zijn webservices.
 • B7_Afwatering OGC:WFS

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/geoserver/B73_Cultuur/wfs

  Naam B7_Afwatering
  Beschrijving OGC:WFS
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype OGC:WFS
  Mediatype application/xml
 • B7_Afwatering OGC:WMS

  Toegangslink

  https://services.geodataoverijssel.nl/geoserver/B73_Cultuur/wms

  Naam B7_Afwatering
  Beschrijving OGC:WMS
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie Publiek domein
  Bestandstype OGC:WMS
  Mediatype application/xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?