Terug naar alle datasets

Dataset

Elektriciteitsbalans; aanbod en verbruik

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Centraal Bureau voor de Statistiek | Uit catalogus: Centraal Bureau voor de Statistiek

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Energie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
30-12-2019
Licentie
CC-BY
Taal
Nederlands
Deze tabel geeft het aanbod van elektriciteit weer. Uit het aanbod wordt het verbruik berekend. Het aanbod van elektriciteit betreft de productie plus invoer minus uitvoer. Het grootste deel van de geproduceerde elektriciteit wordt afgeleverd aan het openbare elektriciteitsnet door bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en windmolens. Een kleiner deel wordt door bedrijven zelf opgewekt ten bate van hun eigen bedrijfsprocessen. Zo wekken veel tuinders zelf elektriciteit op voor de belichting van hun kassen.

De netto productie wordt bepaald als bruto productie minus het eigen verbruik van elektriciteit. Het eigen verbruik is de hoeveelheid elektriciteit die een producent of installatie verbruikt bij de elektriciteitsproductie. De netto productie wordt in deze tabel uitgesplitst naar de volgende energiebronnen waaruit de elektriciteit wordt geproduceerd: kernenergie, kolen, olieproducten, aardgas, biomassa, overige brandstoffen (niet-hernieuwbaar), waterkracht, windenergie, zonnestroom en overige bronnen.

De in- en uitvoer wordt nader uitgesplitst naar het land van herkomst of bestemming.

Het totale netto verbruik van elektriciteit in Nederland wordt berekend als de netto productie plus de invoer verminderd met de uitvoer en de distributieverliezen.

Gegevens beschikbaar vanaf:
Volledige gegevens per maand zijn beschikbaar vanaf 2015. Vanaf 1936 per jaar en vanaf 1976 per maand zijn alleen de totale productie, invoer en uitvoer bekend.

Status van de cijfers:
Alle cijfers tot en met verslagjaar 2016 zijn definitief.
Gegevens vanaf januari 2017 zijn voorlopig.

Wijzigingen per 30 december 2019
Cijfers tot en met oktober 2019 zijn toegevoegd.

Wijzigingen per 11 september 2019
Invoer- en uitvoercijfers uitgesplitst naar land vanaf januari 1999 en indien mogelijk voor oudere perioden zijn toegevoegd.
Netto productie uit biomassa, waterkracht, windenergie en zonnestroom vanaf 1990 is toegevoegd.

Wijzigingen per 2 september 2019
Cijfers over 2015, 2016, 2017 en over juni 2019 zijn toegevoegd.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Voorlopige cijfers: de tweede maand na afloop van de verslagperiode.
Nader voorlopige cijfers: uiterlijk in december van het jaar volgend op het verslagjaar.
Definitieve cijfers: uiterlijk in december van het tweede jaar volgend op het verslagjaar.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Elektriciteitsbalans; aanbod en verbruik
Identifier https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/84575NED
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Deze tabel geeft het aanbod van elektriciteit weer. Uit het aanbod wordt het verbruik berekend. Het aanbod van elektriciteit betreft de productie plus invoer minus uitvoer. Het grootste deel van de geproduceerde elektriciteit wordt afgeleverd aan het openbare elektriciteitsnet door bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en windmolens. Een kleiner deel wordt door bedrijven zelf opgewekt ten bate van hun eigen bedrijfsprocessen. Zo wekken veel tuinders zelf elektriciteit op voor de belichting van hun kassen. De netto productie wordt bepaald als bruto productie minus het eigen verbruik van elektriciteit. Het eigen verbruik is de hoeveelheid elektriciteit die een producent of installatie verbruikt bij de elektriciteitsproductie. De netto productie wordt in deze tabel uitgesplitst naar de volgende energiebronnen waaruit de elektriciteit wordt geproduceerd: kernenergie, kolen, olieproducten, aardgas, biomassa, overige brandstoffen (niet-hernieuwbaar), waterkracht, windenergie, zonnestroom en overige bronnen. De in- en uitvoer wordt nader uitgesplitst naar het land van herkomst of bestemming. Het totale netto verbruik van elektriciteit in Nederland wordt berekend als de netto productie plus de invoer verminderd met de uitvoer en de distributieverliezen. Gegevens beschikbaar vanaf: Volledige gegevens per maand zijn beschikbaar vanaf 2015. Vanaf 1936 per jaar en vanaf 1976 per maand zijn alleen de totale productie, invoer en uitvoer bekend. Status van de cijfers: Alle cijfers tot en met verslagjaar 2016 zijn definitief. Gegevens vanaf januari 2017 zijn voorlopig. Wijzigingen per 30 december 2019 Cijfers tot en met oktober 2019 zijn toegevoegd. Wijzigingen per 11 september 2019 Invoer- en uitvoercijfers uitgesplitst naar land vanaf januari 1999 en indien mogelijk voor oudere perioden zijn toegevoegd. Netto productie uit biomassa, waterkracht, windenergie en zonnestroom vanaf 1990 is toegevoegd. Wijzigingen per 2 september 2019 Cijfers over 2015, 2016, 2017 en over juni 2019 zijn toegevoegd. Wanneer komen er nieuwe cijfers? Voorlopige cijfers: de tweede maand na afloop van de verslagperiode. Nader voorlopige cijfers: uiterlijk in december van het jaar volgend op het verslagjaar. Definitieve cijfers: uiterlijk in december van het tweede jaar volgend op het verslagjaar.
Thema Energie
Bestemmingspagina https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=84575NED
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar
Frequentie van wijzigingen: Maandelijks

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek
Publiceerder Centraal Bureau voor de Statistiek
Contactpunt Naam van het contactpunt: Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail van het contactpunt: infoservice@cbs.nl

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-BY
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Centraal Bureau voor de Statistiek
 • API JSON
  download bestand

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/84575NED

  Naam API
  Beschrijving Elektriciteit, aanbod, verbruik, productie, invoer, uitvoer Elektriciteit, windenergie, kolen, aardgas, biomassa
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype JSON
  Mediatype application/json
Let op, dit zijn webservices.
 • Feed ATOM

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/84575NED

  Naam Feed
  Beschrijving Elektriciteit, aanbod, verbruik, productie, invoer, uitvoer Elektriciteit, windenergie, kolen, aardgas, biomassa
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype ATOM
  Mediatype application/atom+xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?