Terug naar alle datasets

Dataset

Consumentenprijzen; Europees geharmoniseerde prijsindex 2015=100

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Centraal Bureau voor de Statistiek | Uit catalogus: Centraal Bureau voor de Statistiek

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Economie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
07-11-2019
Licentie
CC-BY
Taal
Nederlands
Deze tabel bevat cijfers over het prijsverloop van een pakket goederen en diensten dat door consumenten in Nederland wordt aangeschaft. Deze cijfers zijn samengesteld volgens Europese richtlijnen en dit wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor Nederland genoemd. De samenstelling van het pakket goederen en diensten maakt een vergelijking mogelijk van het prijsverloop van consumentengoederen en -diensten tussen EU-landen.

In de tabel staat ook de HICP constante belastingen: dit is de HICP waarin het effect van veranderingen in de tarieven van productgebonden belastingen (bijvoorbeeld BTW en accijns op alcohol en tabak) is verwijderd.

Daarnaast laat de tabel de maand-op-maand ontwikkeling en de jaar-op-jaar ontwikkeling van de HICP zien. De jaar-op-jaar ontwikkeling van de totale bestedingen is een belangrijke indicator voor inflatie. Deze cijfers zijn over 359 bestedingscategorieën te bekijken. Verder staan er 34 samentellingen van productgroepen (speciale aggregaten) in de tabel. Van elke productgroep is tevens te vinden hoeveel de Nederlandse consument er aan uitgeeft in verhouding tot zijn totale uitgaven. Dit noemen we de wegingscoëfficiënt. De totale weging is 100.000.

Gegevens beschikbaar vanaf: januari 1996.

Status van de cijfers:
De eerste keer dat een cijfer over een verslagmaand wordt gepubliceerd, heeft het cijfer een voorlopig karakter. Dit cijfer is een flashraming op basis van onvolledige data. Bij de tweede publicatie over diezelfde maand is dit cijfer definitief. Verschillen tussen het voorlopige en het definitieve cijfer komen door nieuw en/of gewijzigd bronmateriaal.

Uitkomsten van de HICP worden na de flashraming uitsluitend als voorlopig gekenmerkt als bij de publicatie al bekend is dat data nog onvolledig zijn en/of een herziening in een latere maand wordt verwacht.

Wijzigingen per 7 november 2019:
De definitieve cijfers over oktober zijn toegevoegd.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Op de laatste werkdag van de maand waarop de cijfers betrekking hebben, of iedere eerste werkdag van de volgende maand, wordt de raming van de HICP gepubliceerd. Deze raming wordt doorgaans op de eerste donderdag van de maand definitief.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Consumentenprijzen; Europees geharmoniseerde prijsindex 2015=100
Identifier https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/83133NED
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Deze tabel bevat cijfers over het prijsverloop van een pakket goederen en diensten dat door consumenten in Nederland wordt aangeschaft. Deze cijfers zijn samengesteld volgens Europese richtlijnen en dit wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor Nederland genoemd. De samenstelling van het pakket goederen en diensten maakt een vergelijking mogelijk van het prijsverloop van consumentengoederen en -diensten tussen EU-landen. In de tabel staat ook de HICP constante belastingen: dit is de HICP waarin het effect van veranderingen in de tarieven van productgebonden belastingen (bijvoorbeeld BTW en accijns op alcohol en tabak) is verwijderd. Daarnaast laat de tabel de maand-op-maand ontwikkeling en de jaar-op-jaar ontwikkeling van de HICP zien. De jaar-op-jaar ontwikkeling van de totale bestedingen is een belangrijke indicator voor inflatie. Deze cijfers zijn over 359 bestedingscategorieën te bekijken. Verder staan er 34 samentellingen van productgroepen (speciale aggregaten) in de tabel. Van elke productgroep is tevens te vinden hoeveel de Nederlandse consument er aan uitgeeft in verhouding tot zijn totale uitgaven. Dit noemen we de wegingscoëfficiënt. De totale weging is 100.000. Gegevens beschikbaar vanaf: januari 1996. Status van de cijfers: De eerste keer dat een cijfer over een verslagmaand wordt gepubliceerd, heeft het cijfer een voorlopig karakter. Dit cijfer is een flashraming op basis van onvolledige data. Bij de tweede publicatie over diezelfde maand is dit cijfer definitief. Verschillen tussen het voorlopige en het definitieve cijfer komen door nieuw en/of gewijzigd bronmateriaal. Uitkomsten van de HICP worden na de flashraming uitsluitend als voorlopig gekenmerkt als bij de publicatie al bekend is dat data nog onvolledig zijn en/of een herziening in een latere maand wordt verwacht. Wijzigingen per 7 november 2019: De definitieve cijfers over oktober zijn toegevoegd. Wanneer komen er nieuwe cijfers? Op de laatste werkdag van de maand waarop de cijfers betrekking hebben, of iedere eerste werkdag van de volgende maand, wordt de raming van de HICP gepubliceerd. Deze raming wordt doorgaans op de eerste donderdag van de maand definitief.
Thema Economie
Bestemmingspagina https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=83133NED
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar
Frequentie van wijzigingen: Maandelijks

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek
Publiceerder Centraal Bureau voor de Statistiek
Contactpunt Naam van het contactpunt: Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail van het contactpunt: infoservice@cbs.nl

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-BY
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Centraal Bureau voor de Statistiek
 • API JSON
  download bestand

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/83133NED

  Naam API
  Beschrijving Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, consumentenbestedingen Prijsindex, maand en jaar ontwikkeling en wegingscoëfficiënt
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype JSON
  Mediatype application/json
Let op, dit zijn webservices.
 • Feed ATOM

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/83133NED

  Naam Feed
  Beschrijving Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, consumentenbestedingen Prijsindex, maand en jaar ontwikkeling en wegingscoëfficiënt
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype ATOM
  Mediatype application/atom+xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?