Terug naar alle datasets

Dataset

Aardgas- en aardoliereserves; nationale rekeningen

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Centraal Bureau voor de Statistiek | Uit catalogus: Centraal Bureau voor de Statistiek

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Natuur en milieu
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
12-09-2019
Licentie
CC-BY
Taal
Nederlands
De fysieke aardgas- en aardoliereserves in deze tabel sluiten aan bij standen zoals opgenomen in het Jaarverslag Delfstoffen en aardwarmte in Nederland dat wordt samengesteld door TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In 2018 heeft een forse herwaardering van de fysieke gasvoorraden in het Groningenveld plaatsgevonden.

De reserves bestaan uit de in Nederland aangetroffen hoeveelheden aardgas en aardolie die aangetoond en commercieel en sociaal-maatschappelijk winbaar zijn, vermeerderd met hoeveelheden waarvan winning in de toekomst aannemelijk is. De beginstand van de reserves is 1 januari en de eindstand is 31 december. Definities en cijfers zijn conform het Petroleum Resource Management Systeem dat sinds 2013 door TNO wordt gehanteerd.
Vanwege aansluiting op conventies in de delfstoffenwinning wordt gesproken over reserves in plaats van voorraden zoals in het TNO rapport.

De tabel maakt deel uit van de milieurekeningen. De milieurekeningen kwantificeren de relatie tussen economie en milieu. Om tot een consistente statistische beschrijving te komen van deze relatie sluiten de milieurekeningen aan op de classificaties en definities van de nationale rekeningen. Hierdoor wijken milieucijfers uit de milieurekeningen in een aantal gevallen af van de milieucijfers elders op CBS-website.

Gegevens beschikbaar vanaf: 1987

Status van de cijfers:
De cijfers van het laatste jaar in deze tabel zijn voorlopig, alle voorgaande jaren zijn definitief.

Wijzigingen per 12 september 2019:
De voorlopige cijfers van 2018 zijn toegevoegd.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
De nieuwe cijfers komen jaarlijks in het najaar.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Aardgas- en aardoliereserves; nationale rekeningen
Identifier https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/82539NED
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving De fysieke aardgas- en aardoliereserves in deze tabel sluiten aan bij standen zoals opgenomen in het Jaarverslag Delfstoffen en aardwarmte in Nederland dat wordt samengesteld door TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In 2018 heeft een forse herwaardering van de fysieke gasvoorraden in het Groningenveld plaatsgevonden. De reserves bestaan uit de in Nederland aangetroffen hoeveelheden aardgas en aardolie die aangetoond en commercieel en sociaal-maatschappelijk winbaar zijn, vermeerderd met hoeveelheden waarvan winning in de toekomst aannemelijk is. De beginstand van de reserves is 1 januari en de eindstand is 31 december. Definities en cijfers zijn conform het Petroleum Resource Management Systeem dat sinds 2013 door TNO wordt gehanteerd. Vanwege aansluiting op conventies in de delfstoffenwinning wordt gesproken over reserves in plaats van voorraden zoals in het TNO rapport. De tabel maakt deel uit van de milieurekeningen. De milieurekeningen kwantificeren de relatie tussen economie en milieu. Om tot een consistente statistische beschrijving te komen van deze relatie sluiten de milieurekeningen aan op de classificaties en definities van de nationale rekeningen. Hierdoor wijken milieucijfers uit de milieurekeningen in een aantal gevallen af van de milieucijfers elders op CBS-website. Gegevens beschikbaar vanaf: 1987 Status van de cijfers: De cijfers van het laatste jaar in deze tabel zijn voorlopig, alle voorgaande jaren zijn definitief. Wijzigingen per 12 september 2019: De voorlopige cijfers van 2018 zijn toegevoegd. Wanneer komen er nieuwe cijfers? De nieuwe cijfers komen jaarlijks in het najaar.
Thema Natuur en milieu
Bestemmingspagina https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=82539NED
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar
Frequentie van wijzigingen: Jaarlijks

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek
Publiceerder Centraal Bureau voor de Statistiek
Contactpunt Naam van het contactpunt: Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail van het contactpunt: infoservice@cbs.nl

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-BY
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Centraal Bureau voor de Statistiek
 • API JSON
  download bestand

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/82539NED

  Naam API
  Beschrijving Aardgas- en aardoliereserves op Nederlands grondgebied Beginstand, nieuwe vondsten, onttrekking en overige mutaties
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype JSON
  Mediatype application/json
Let op, dit zijn webservices.
 • Feed ATOM

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/82539NED

  Naam Feed
  Beschrijving Aardgas- en aardoliereserves op Nederlands grondgebied Beginstand, nieuwe vondsten, onttrekking en overige mutaties
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype ATOM
  Mediatype application/atom+xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?