Terug naar alle datasets

Dataset

Zorg; werkgelegenheid, beroepen in zorg en welzijn, zorgaanbieders

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Centraal Bureau voor de Statistiek | Uit catalogus: Centraal Bureau voor de Statistiek

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Zorg en gezondheid
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
20-10-2017
Licentie
CC-BY
Taal
Nederlands
Deze tabel geeft een beschrijving van de werkgelegenheid die hoort bij de uitgaven aan zorg. Daarbij zijn alle activiteiten op het terrein van zorg, inclusief welzijn, meegenomen, ongeacht of deze activiteiten als hoofd- of als nevenactiviteit plaatsvinden.
Dat betekent dat niet alleen bedrijven en instellingen meetellen waarvan de hoofdactiviteit het verstrekken van zorg is, maar ook de zorgactiviteiten van andere bedrijven en instellingen.

Werkgelegenheid wordt uiteengezet in de onderwerpen banen en arbeidsjaren van werknemers, aantal zelfstandigen en drie verschillende cijfers voor het gemiddelde loon per arbeidsjaar. Deze kunnen worden uitgesplitst naar beroepen in zorg en welzijn, soort zorgaanbieder, leeftijd en geslacht. De beroepen zijn gebaseerd op het BIG-register; overige beroepen zijn opgenomen als één categorie.

In 2014 is een sterke daling te zien van het aantal geregistreerde verpleegkundigen (als ook verloskundigen en fysiotherapeuten) in het BIG-register. Dit is het gevolg van een verplichte herregistratie en strengere werkervaringseisen. De herregistratie en strengere werkervaringseisen voor de overige beroepen zullen in 2017 effect krijgen.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2009

Status van de cijfers:
De cijfers over het jaar 2015 zijn voorlopig. De cijfers over het jaar 2014 zijn nader voorlopig. Cijfers van de overige jaren zijn definitief.

Wijzigingen per 20 oktober 2017:
- De nader voorlopige cijfers over 2014 zijn bijgesteld.
- Cijfers over werkgelegenheid en lonen in de zorg van 2009 tot en met 2012 waren deels onjuist doordat een aantal cijfers niet zijn meegenomen in de berekening. Het betreft met name cijfers voor de selecties naar leeftijdsklassen bij verpleegkundigen en bij de overige beroepen, het totaal overige beroepen in 2009, het totaal vrouwen in 2011 en het totaal mannen in 2012. Dit had effect op de cijfers over deze selecties voor het totaal Zorg en welzijn en voor de sector gehandicaptenzorg. Dat is in deze versie gecorrigeerd. De totaalcijfers over banen, werkzame personen, arbeidsjaren en lonen per sector waren correct, inclusief totaal Zorg en welzijn en gehandicaptenzorg.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
In maart of april 2020 wordt deze tabel vervangen door een nieuwe, die dan aansluit op de nieuwe en herziene cijfers over zorguitgaven die eind mei 2018 zijn gepubliceerd. De cijfers over zorguitgaven zijn aangepast vanwege een revisie waarbij de laatste inzichten uit diverse statistieken en informatiebronnen zijn verwerkt. Bij die herziening zijn de groepen zorgaanbieders ook aangepast.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Zorg; werkgelegenheid, beroepen in zorg en welzijn, zorgaanbieders
Identifier https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/83738NED
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Deze tabel geeft een beschrijving van de werkgelegenheid die hoort bij de uitgaven aan zorg. Daarbij zijn alle activiteiten op het terrein van zorg, inclusief welzijn, meegenomen, ongeacht of deze activiteiten als hoofd- of als nevenactiviteit plaatsvinden. Dat betekent dat niet alleen bedrijven en instellingen meetellen waarvan de hoofdactiviteit het verstrekken van zorg is, maar ook de zorgactiviteiten van andere bedrijven en instellingen. Werkgelegenheid wordt uiteengezet in de onderwerpen banen en arbeidsjaren van werknemers, aantal zelfstandigen en drie verschillende cijfers voor het gemiddelde loon per arbeidsjaar. Deze kunnen worden uitgesplitst naar beroepen in zorg en welzijn, soort zorgaanbieder, leeftijd en geslacht. De beroepen zijn gebaseerd op het BIG-register; overige beroepen zijn opgenomen als één categorie. In 2014 is een sterke daling te zien van het aantal geregistreerde verpleegkundigen (als ook verloskundigen en fysiotherapeuten) in het BIG-register. Dit is het gevolg van een verplichte herregistratie en strengere werkervaringseisen. De herregistratie en strengere werkervaringseisen voor de overige beroepen zullen in 2017 effect krijgen. Gegevens beschikbaar vanaf: 2009 Status van de cijfers: De cijfers over het jaar 2015 zijn voorlopig. De cijfers over het jaar 2014 zijn nader voorlopig. Cijfers van de overige jaren zijn definitief. Wijzigingen per 20 oktober 2017: - De nader voorlopige cijfers over 2014 zijn bijgesteld. - Cijfers over werkgelegenheid en lonen in de zorg van 2009 tot en met 2012 waren deels onjuist doordat een aantal cijfers niet zijn meegenomen in de berekening. Het betreft met name cijfers voor de selecties naar leeftijdsklassen bij verpleegkundigen en bij de overige beroepen, het totaal overige beroepen in 2009, het totaal vrouwen in 2011 en het totaal mannen in 2012. Dit had effect op de cijfers over deze selecties voor het totaal Zorg en welzijn en voor de sector gehandicaptenzorg. Dat is in deze versie gecorrigeerd. De totaalcijfers over banen, werkzame personen, arbeidsjaren en lonen per sector waren correct, inclusief totaal Zorg en welzijn en gehandicaptenzorg. Wanneer komen er nieuwe cijfers? In maart of april 2020 wordt deze tabel vervangen door een nieuwe, die dan aansluit op de nieuwe en herziene cijfers over zorguitgaven die eind mei 2018 zijn gepubliceerd. De cijfers over zorguitgaven zijn aangepast vanwege een revisie waarbij de laatste inzichten uit diverse statistieken en informatiebronnen zijn verwerkt. Bij die herziening zijn de groepen zorgaanbieders ook aangepast.
Thema Zorg en gezondheid
Bestemmingspagina https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=83738NED
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar
Frequentie van wijzigingen: Jaarlijks

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek
Publiceerder Centraal Bureau voor de Statistiek
Contactpunt Naam van het contactpunt: Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail van het contactpunt: infoservice@cbs.nl

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-BY
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Centraal Bureau voor de Statistiek
 • API JSON
  download bestand

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/83738NED

  Naam API
  Beschrijving Werkgelegenheid indicatoren in zorg en welzijn Type zorgaanbieders, beroepen in zorg en welzijn op basis BIG-registratie
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype JSON
  Mediatype application/json
Let op, dit zijn webservices.
 • Feed ATOM

  Toegangslink

  https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/83738NED

  Naam Feed
  Beschrijving Werkgelegenheid indicatoren in zorg en welzijn Type zorgaanbieders, beroepen in zorg en welzijn op basis BIG-registratie
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-BY
  Bestandstype ATOM
  Mediatype application/atom+xml

Is dit niet de dataset die u zoekt?