Dataset

Bodemgeschiktheidskaart - minimale funderingsdiepte

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Provincie Utrecht (Provincie)
Bijgewerkt 27-06-2024
Licentie Onbekende licentie
Thema
  • Natuur en milieu
Toegang Beperkt
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Gebieden waarin draagkrachtige zandlagen ondiep in het bodemprofiel liggen, zijn over het algemeen geschikter voor bebouwing dan gebieden waarin deze lagen op grotere diepte liggen. In de legenda van deze kaart is dit aangeduid met een gradatie van ‘Minst geschikt’ tot ‘Meest geschikt’. Op basis van informatie uit het 3D ondergrondmodel is de diepteligging van de top van het Pleistocene zandlichaam bepaald. Deze diepteligging is verwerkt in een apart gridbestand. De diepteligging van het Pleistocene zand geeft vaak, maar niet altijd aan wat de minimale lengte van funderingspalen zal moeten zijn. Er kan ook worden gefundeerd op de zandpakketten van in het Pleistocene zand ingesneden Holocene stroomruggen. Dergelijke stroomruggen worden ook wel aangeduid met de term ‘gefundeerde stroomruggen’. Om deze gefundeerde stroomruggen te lokaliseren is weer gebruik gemaakt van het 3D ondergrondmodel en het daaruit afgeleide gridbestand met zanddiktes. De dikte-informatie uit deze gridbestanden is in een GIS gecombineerd met de Bodemkaart van Nederland 1:50:000 en de Geologische Oppervlaktekaart van TNO. Daaruit is gebleken dat de begrenzing van de gefundeerde Holocene stroomruggen bij benadering kan worden bepaald door in het 3D ondergrondmodel bodemprofielen te zoeken met een totale zandpakketdikte meer dan 2 meter. De dikte van de gefundeerde Holocene zandlichamen is vervolgens opgeteld bij de diepteligging van de top van het Pleistocene zandpakket. Het resulterende gridbestand geeft de diepteligging van de top van het draagkrachtige ‘vaste zandpakket’ weer. Dit is de diepte waarop bijvoorbeeld heipalen kunnen worden gebaseerd. In de praktijk wordt een heipaal, afhankelijk van de beoogde zwaarte van de constructie, nog in meer of mindere mate in het zandpakket gedreven. Daarom geeft de kaart ook de minimale funderingsdiepte weer. De daadwerkelijke funderingsdiepte varieert per constructietype. Voor de gemeente Vijfheerenlanden, die sinds 1 januari 2019 deel uitmaakt van de provincie Utrecht, is nog geen data beschikbaar.

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Locatie en tijd

Tijdsdekking

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Visualisaties

Gegenereerde grafische weergave

PNG Onbekende licentie

Dit is een grafische representatie van de dataset die via het NationaalGeoregister.nl aangeboden wordt.

Het is mogelijk dat deze grafische representatie geen weerspiegeling van de data is, maar dient als ondersteunende afbeelding. Indien de dataset via een OGC:WMS service aangeboden wordt, is het mogelijk om zelf een grafische weergave van de dataset te genereren.

Bron: https://services.geodata-utrecht.nl/geoserver/m01_2_bodem/wms?request=GetMap&service=WMS&SRS=EPSG:28992&CRS=EPSG:28992&bbox=112656.06,436541.64,173834.94,482076.36&width=600&height=446&format=image/png&styles=&layers=Bodemgeschiktheid_minimale_funderingsdiepte
Gegenereerde grafische weergave

Webservices

Bodemgeschiktheid_minimale_funderingsdiepte

OGC:WMS Onbekende licentie

https://services.geodata-utrecht.nl/geoserver/m01_2_bodem/wms

OGC:WMS

Downloads