Aangemaakt op: 10-09-2020, Aangepast op: 10-09-2020

Data delen creëert waarde

Data is niets waard als het op de plank blijft liggen. Het delen van data creëert waarde. Data.overheid.nl maakt al 8 jaar overheidsdata zichtbaar en vindbaar. Dit werkte uitstekend voor open data die door iedereen zonder beperkingen is te downloaden en (her)gebruiken. Er komt nu steeds meer data beschikbaar die niet volledig open is voor publiek en beperkingen voor hergebruik kent. Beperkingen zijn bijvoorbeeld dat je als gebruiker een inlog nodig hebt om de data te benaderen, of dat je een overeenkomst moet tekenen voor hergebruik. Op data.overheid.nl vind je nu al meer dan 50 datasets met dergelijke beperkingen in hergebruik; dit zullen er steeds meer worden. Onze inschatting is dat het aantal datasets met beperking nog veel groter is dan het aantal datasets zonder beperking. 

In het laatste kwartaal van 2020 gaan we een onderzoek uitvoeren hoe we op data.overheid.nl deze beperkingen inzichtelijk kunnen maken en zo het delen van deze data makkelijker kunnen maken. 

We beginnen in oktober met een online webinar over datadelen. Ook op ons forum kun je nu al bijdragen aan ons onderzoek. Wil je met ons meedenken? Kijk dan op https://forum.datacommunities.nl/t/condities-voor-data-delen/91!