Terug naar overzicht

Impact story: waterinfo Rijkswaterstaat

Impact-story | Created: 20-07-2021 | Aangepast: 02-08-2021

Waterinfo is er voor iedereen wie actuele, verwachte én historische meetgegevens over de Rijkswateren van Rijkswaterstaat wil opzoeken. De watergegevens zijn af te lezen van een daarvoor speciaal ontwikkelde ‘waterkaart’. Tevens is het mogelijk om de gegevens daarna op te slaan om deze te exporteren. 

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is André van Wijhe, ik ben functioneel beheerder van een aantal Water en Leefomgeving applicaties, waaronder Waterinfo.rws.nl.

Aan welke toepassing heb je gewerkt? 

Ik heb gewerkt aan de toepassing Waterinfo.rws.nl.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom? 

Voornamelijk heb ik dit ontwikkeld voor het publiek en voor de waterexpert.

Welk probleem los je op met de komst van deze toepassing? 

Open data wordt via duiding (met kleurtjes) inzichtelijk gemaakt zodat via een kaart het publiek en de waterexpert snel kan zien wat de huidige en toekomstige situatie is. Daarnaast bieden wij ook historische data aan.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker? 

Zie boven. Aanvulling: Dit werkt ook fijn op een mobiel device.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben? 

Er is duiding op de data gekomen. De data is begrijpelijk gemaakt voor zowel het publiek als de waterexpert. Daarnaast heeft onze servicedesk minder werk om data verzoeken aan te leveren, omdat de gebruiker nu zelf grote hoeveelheden data kan ophalen zonder dat daarbij anderen nodig zijn. 

Welke data gebruik je hiervoor? 

Hiervoor gebruiken wij de actuele data, ook wel ‘10minuten waarden’ genoemd. Ook gebruiken we hiervoor data uit het ‘landelijk meetnet water’ van RWS (Rijkswaterstaat) en de verwachtingen uit onze modellen. Deze zogeheten ‘verwachtingsmodellen’ kunnen twee dagen vooruit (in de toekomst) aangeven wat het water mogelijk zal gaan doen.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Dat er ook binnen de waterwereld veel specialisme is. Iemand die alles weet over waterkwaliteit weet mogelijk minder over waterveiligheid. Het is voor iedereen belangrijk dat data duidelijk interpreteer baar is.

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?

De samenwerking met interne RWS onderdelen is op sommige momenten een uitdaging geweest, maar door commitment en betrokkenheid te creëren met samenwerkingsonderdelen is er soms ineens ook heel veel mogelijk.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp? 

Het geeft mij een goed gevoel dat ik iets kan beteken waar een grote groep mensen baat bij heeft. Tijdens het hoogwater, in juli 2021, zijn er dagelijks soms meer dan 100.000 bezoekers op de website geweest. Deze bezoekers wilde weten wat de waterstand en waterafvoer gaat doen. Het is prettig dat zij middels deze toepassing geïnformeerd kunnen worden. 

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Naast chemische en fysische data willen wij ook biologische data gaan ontsluiten. En daarnaast aandacht besteden aan een hogere beschikbaarheid en meer bezoekersaantallen op de website.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

We zouden graag het portaal aanbieden voor meerdere overheden zoals bijvoorbeeld Atlas Leefomgeving van RIVM, of de kaarten van het Kadaster.

Is er nog iets anders dat je over dit onderwerp kwijt wilt? 

Hieronder een plaatje van de situatie op zondag 18-07-2021. De situatie waarbij in een zomermaand de dreiging (de grootste piek water uit Limburg via de Maas afgevoerd wordt) voor een groot deel voorbij is en waarbij de Rijn ook langzaam hoger begon te worden. (zie kleurcodes op de kaart).

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl